Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Enterprises verzekeren zich onvoldoende tegen cyberaanvallen

Je verzekeren om je te beschermen tegen cyberaanvallen. In de US wordt er flink geld mee verdiend, maar in Nederland zijn we daar nog niet echt mee bezig.

mobile-sec Bijna 66% van de bestuurders van Belgische bedrijven ziet internetaanvallen als een gevaar voor hun onderneming. Niet gek ook, want in 2012 kostte criminaliteit via internet Nederland zo’n 10 miljard euro. Toch worden er niet zo vaak verzekeringen afgesloten, zo blijkt uit onderzoek. Dit komt omdat dergelijke verzekeringen niet echt gepromoot worden in ons land, maar men ziet al wel dat er vraag is vanuit de markt. Mensen willen risico’s op cyberaanvallen afdekken met polissen. Bovendien bieden cyberpolissen volop kansen voor omzetgroei, maar dan moeten verzekeraars wel het scepticisme over de waarde van deze polissen wegnemen, aldus het rapport.

 

Internetbeveiliging beter regelen

 

Bedrijven beschermen zich onvoldoende tegen cyberaanvallen Je verzekeren om je te beschermen tegen aanvallen op internet. In de Verenigde Staten wordt er aanzienlijk veel geld mee verdiend, maar in Nederland zijn we daarmee nog helemaal niet echt mee actief.

Nagenoeg 66% van de bovenlaag van bedrijven ziet internetaanvallen als een gevaar voor hun bedrijf. Niet vreemd ook, want in 2012 kostte cybercriminaliteit Nederland zo’n 10 miljard euro. Toch worden er niet zo vaak verzekeringen afgesloten, zo kwam als bevindingen naar boven uit onderzoek. Dit wordt veroorzaakt doordat soortgelijke verzekeringen niet goed gepromoot worden in Nederland, echter we merkt al wel dat er vraag is vanuit de markt. Mensen willen graag bedreidingen op cyberaanvallen afdekken met polissen. Bovendien geven cyberpolissen volop nieuwe mogelijkheden voor omzetgroei, alleen dan moeten verzekeraars wel het scepticisme over de waarde van deze polissen wegnemen, omschrijft het rapport.

 

Het web veiliger maken tegen cyberaanvallenStopping-Zero-Day-Exploits--For-Dummies_620x120

 

Internetbeveiliging wordt dus steeds meer een issue bij instellingen. Steeds meer bedrijven en instellingen willen zichzelf beschermen zich tegen financiële bedreigingen als resultaat van verlies van persoonsgegevens, belangrijke bedrijfsinfo of boetes door cyberaanvallen. Enkel al in 2014 vonden er wereldwijd ongeveer 100.000 cyberaanvallen plaats. Nu worden deze verzekeringen vooral in de US verkocht. Het Belgische bedrijfsleven scoren nogal laag als het gaat om het verzekeren van cyberbedreigingen.

 

Verzekering tegen aanvallennetwork-virtual

 

Dit komt vanwege het feit dat het ontplooien van cyberverzekeringen complexe vraagstukken met zich mee kan nemen voor verzekeraars. De werkelijke schade van een bescherming aanval op cyberincident is over het algemeen lastig vast te stellen en best veel bedrijven twijfelen over de betekenis van een cyberverzekering. Dit komt doordat de hoge premies in combinatie met opgelegde uitkeringslimieten, preventievereisten en strenge restricties bij het claimen van schade. Het verzekeren tegen internet security is dus nog in ontwikkeling.