Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Begrijp wat het selectieproces is en wat je nodig hebt om het efficiënt te ontwikkelen

pre employment screening

Als je in de HR-afdeling van een bedrijf werkt, bent je wellicht betrokken bij het proces van het aannemen van nieuwe werknemers. Veel mensen hebben echter nog twijfels over de selectieprocedure!

Het is een geheel van technieken die worden gebruikt om mensen te “filteren” en uit te kiezen die een bepaalde functie willen bekleden. Aan de hand daarvan kan worden nagegaan of zij de kwaliteiten en vaardigheden bezitten die het bedrijf nodig heeft.

Wat is het selectieve proces en hoe wordt het uitgevoerd?

Het selectieproces wordt algemeen toegepast, ongeacht de grootte van de onderneming of de beklede functie. Immers, of het nu gaat om een stage, trainee of management programma, het is van essentieel belang te weten of de nieuwe medewerker op één lijn ligt met de doelstellingen van het bedrijf.

De rekruteerders moeten duidelijk weten welke technische en gedragscompetenties nodig zijn om de professionals te zoeken die in de functie de best mogelijke prestaties kunnen leveren.

Daarom moet de planning van een wervings- en selectieprocedure zeer zorgvuldig gebeuren. Er zijn enkele stappen die de meeste bedrijven gewoonlijk gemeen hebben, maar de hoeveelheid en de manier waarop ze worden ontwikkeld is iets dat in elke organisatie moet worden bepaald.

pre employment screening

Pre employment screening en interviews

Nadat je de inschrijvingen van de kandidaten hebt ontvangen, moet je een pre employment screening uitvoeren. Dit is een verificatie van de waarheidsgetrouwheid van de informatie in het cv, die wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven of geavanceerde software.

Uit deze analyse kunnen de kandidaten worden geselecteerd die over de voor de vacature vereiste technische en gedragscompetenties beschikken. De interviewfase werkt als een volgende filter. Er zijn verschillende methoden mogelijk, die individueel of in groepsverband kunnen worden toegepast.

Hoe het sollicitatiegesprek wordt gevoerd

In deze fase probeert de recruiter, naast de beroepservaring, de kandidaten zo goed mogelijk te leren kennen. Gedrags- en situatiegerichte vragen helpen veel om inzicht te krijgen in de communicatieve vaardigheden en het kritisch of analytisch denken van de kandidaten.

Sommige bedrijven proberen ook interacties en teamwork te analyseren door middel van bijvoorbeeld groepsdynamica.

Het in kaart brengen van het profiel van de kandidaten, hun gedragscompetenties kennen en analyseren of die verenigbaar zijn met de functie die zal worden uitgeoefend, is van fundamenteel belang voor je om de juiste professionals aan te werven.