Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Alles wat je moet weten over rittenregistratie

Als eigenaar van een bedrijf kan het bijhouden van administratieve zaken overweldigend zijn. Een van die taken is rittenregistratie bijhouden. Hoewel het misschien niet het leukste werk is, is het wel essentieel voor iedereen die bedrijfsauto’s gebruikt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over rittenregistratie, inclusief waarom het belangrijk is, hoe je het moet bijhouden, en de mogelijke gevolgen als je het niet goed doet.

Waarom is rittenregistratie belangrijk?

Voordat we ingaan op hoe je je rittenregistratie bijhoudt, is het belangrijk om te begrijpen waarom het zo belangrijk is. Bedrijfsauto’s worden vaak niet alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden, maar ook voor persoonlijke ritten. Het bijhouden van rittenregistratie is van cruciaal belang om te bepalen welk deel van de gereden kilometers zakelijk is en welk deel privé. Aan de hand van deze informatie kan de Belastingdienst bepalen of je voldoet aan de voorwaarden voor de fiscale bijtelling. Omdat dit van invloed is op je belastingaangifte en eventuele boetes, is een goede rittenregistratie van groot belang.

Hoe houd je je rittenregistratie bij?

Het bijhouden van rittenregistratie kan met behulp van verschillende systemen, bijvoorbeeld handmatig, via een app of met behulp van hardware. Het belangrijkste is dat alle ritten duidelijk worden vastgelegd. Je moet de volgende gegevens bijhouden: de datum, het tijdstip, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, het aantal gereden kilometers en de reden van de rit. Ook als je in de buurt van je bedrijf rijdt moet je dit vastleggen. Zorg ervoor dat de gegevens regelmatig worden geüpdatet en opgeslagen voor de Belastingdienst.

De gevolgen van het foutief bijhouden van rittenregistratie 

Als je de regels voor rittenregistratie niet goed naleeft of als je geen goede registratie bijhoudt, kan de Belastingdienst zorgen voor sancties zoals: hoge boetes, het moeten betalen van niet betaalde belastingen, en een hogere fiscale bijtelling. De belastingdienst kan dit ook nog tot 5 jaar na dato controleren, dus zorg ervoor dat je altijd de ritten nauwkeurig registreert.

Tips voor het bijhouden van rittenregistratie

Het bijhouden van rittenregistratie kan een vervelende en tijdrovende klus zijn. Hier zijn enkele tips om het proces te vereenvoudigen: gebruik een handige app, zorg voor een vaste methode en routine, en plan elke dag wat tijd in om de rittenregistratie bij te werken. Het kan ook handig zijn om de rittenregistratie elke week of maand te laten nakijken door een andere persoon om eventuele fouten te voorkomen.

Het bijhouden van rittenregistratie is essentieel voor iedereen die een bedrijfsauto gebruikt. Niet alleen voor fiscale voordelen, maar ook om overzicht te houden over de zakelijke ritten van de medewerkers en de kosten die hierdoor ontstaan. Een goede rittenregistratie zorgt namelijk voor een duidelijk inzicht in de zakelijke en niet-zakelijke kilometers, en kan de administratie aanzienlijk vereenvoudigen. Zorg ervoor dat je altijd de juiste gegevens bijhoudt en dat je deze goed opslaat, dit kan bijvoorbeeld ook bij FleetGo.nl. Door dit consistent bij te houden, kun je ongewenste sancties en boetes voorkomen.