Zakelijkedriesprong

Alles over het zakelijk leven en meer!

Leren leidinggeven? Zo pak je het aan

Projectmanagement en leiderschap vaardigheden zijn belangrijk voor iedereen die verantwoordelijk is voor teams of bepaalde projecten binnen hun functie. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties om deze vaardigheden te ontwikkelen, zoals cursussen en trainingen. Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een cursus leidinggeven, maar nog niet weet waar je dient te beginnen, dan zijn deze vijf tips speciaal voor jou.

Weet wat je wilt leren

De eerste stap bij het zoeken naar een cursus leidinggeven is om te weten wat je wilt leren. Wil je bijvoorbeeld meer leren over effectieve communicatie, motivatie, of het uitvoeren van prestatiereviews? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je gerichter zoeken naar een cursus die aansluit bij jouw behoeften.

Bekijk verschillende opties

Er zijn veel aanbieders van cursussen leiderschap online en offline. Bekijk daarom verschillende opties om te zien welke het beste bij jou past. Let op de inhoud van de cursus, de duur, de kosten en eventuele beoordelingen van voormalige deelnemers.

Bespreek het met je werkgever

Als jouw werkgever je verantwoordelijkheden en takenpakket omvat dat gerelateerd is aan leidinggeven, bespreek dan met hem of haar de mogelijkheden om een cursus te volgen. Mogelijk heeft de organisatie specifieke cursussen of trainingen waar je gebruik van kunt maken, zijn ze bereid om financieel bij te dragen, of kunnen ze je flexibele werktijden aanbieden om de cursus bij te wonen.

Plan de cursus goed in

Als je eenmaal een cursus hebt gekozen die past bij jouw behoeften, plan dan goed in wanneer en hoe je de cursus gaat volgen. Hou rekening met eventuele deadlines en plan om voldoende tijd te besteden aan de voorbereiding en het volgen van de cursus. Als je een drukke baan hebt, kan het nuttig zijn om voorafgaand aan de cursus een planning te maken om te zorgen dat je de inhoud gemakkelijk kunt integreren in je dagelijkse taken.

Breng het geleerde in de praktijk

Na de cursus voor leiderschap, is het belangrijk om de geleerde vaardigheden toe te passen en te oefenen in de praktijk. Dit is de enige manier om de vaardigheden verder te ontwikkelen. Experimenteer met de nieuw aangeleerde technieken en probeer feedback te verzamelen van je collega’s en medewerkers hoe ze het ervaren. Zo kun je zien wat werkt en wat nog verbeterd kan worden.

Samenvattend

Een cursus leidinggeven kan een effectieve manier zijn om je vaardigheden en kennis als leidinggevende te verbeteren. Door gericht te zoeken naar een cursus die aansluit bij jouw behoeften, het bespreken van een cursus met je werkgever en een goede planning kun je deelname aan de cursus succesvol afleggen. Zorg ervoor dat je na de cursus de geleerde vaardigheden toepast en oefent in de praktijk, om zo een effectieve leidinggevende te worden en te blijven groeien in je rol.

 

Bron: https://www.learnit.nl/